Päiväkoti vai perhepäivähoitaja?

Pohdittaessa lapsen päivähoitoa on päätettävä halutaanko lapsi hoitoon päiväkotiin vai perhepäivähoitajalle kodinomaiseen hoitoon. Molemmissa on omat hyvät puolensa, joista kerromme seuraavaksi.

Päiväkodin plussat ja miinukset

Päiväkodissa lapsiryhmässä tulee työskennellä vähintään yksi lastentarhanopettaja, joka on korkeakoulutettu varhaiskasvatuksen asiantuntija. Tämä on yksi suurimmista syistä, joiden vuoksi moni suosii päiväkotia. Päiväkodin varhaiskasvatus on tarkkaan suunniteltua ja tavoitteellista, ja koska paikalla on useita varhaiskasvatuksen ammattilaisia, eivät mahdolliset väärinkäytökset tai lasten kaltoinkohtelu jää helposti huomaamatta.

Toisaalta päiväkodeissa huolena ovat ylisuuret lapsiryhmät. Suuri ryhmä aiheuttaa helposti levottomuutta, eikä aikuisilla ole välttämättä riittävästi aikaa huomioida lapsia yksilöinä. Toisinaan ylisuuret ryhmät ovat aiheuttaneet jopa turvallisuuteen liittyviä vaaratilanteita.

Perhepäivähoidon plussat ja miinukset

Perhepäivähoitajalla ei välttämättä ole varhaiskasvatuksen koulutusta eikä perhepäivähoidossa välttämättä tarjota kovin tavoitteellista varhaiskasvatusta. Perhepäivähoidossa korostuu kodinomaisuus, mikä voi varsinkin pienten lasten kohdalla olla etu verrattaessa tilannetta päiväkotien suuriin lapsiryhmiin.

Perhepäivähoitajan lapsiryhmä on pieni, mutta toisaalta perhepäivähoitaja työskentelee pääasiassa yksin. Hän vastaa yleensä yksin niin lastenhoidosta, ulkoilusta, nukuttamisesta, hygienian hoidosta kuin ruuanlaitosta ja siivoamisestakin. Tämä voi olla erittäin kuormittavaa, ja perhepäivähoitajan työpäivät voivat olla yllättävän pitkiä. Perhepäivähoitajien toimintaa valvoo sosiaaliviraston perhepäivähoidon ohjaaja, joka ei kuitenkaan ole paikalla kuin satunnaisesti. Jos valinta päiväkodin ja perhepäivähoitajan välillä tuntuu haastavalta, kannattaa harkita näiden kahden välimuotoa: ryhmäperhepäiväkotia.