Mitä lasten kanssa kannattaa leikkiä?

Lapset tykkäävät kuluttaa aikaa leikkimällä. Sanotaan, että leikki on lapsen työtä ja se pitääkin hyvin paikkansa. Lapsen aivot kehittyvät, kun hän saa leikkiä ja käyttää mielikuvitustaan. Tämä kehitys on tärkeää jatkoa ajatellen, kun lapsi menee kouluun ja aikanaan jatko-opiskelemaan ja työelämään. On havaittu, että paljon leikkineet lapset ovat luovempia myös aikuisena, ja he voivat muutenkin paremmin.

Vanhemmat osallistuvat monesti lasten leikkeihin, tai ainakin antavat jonkin ehdotuksen, mitä lapsi voisi tehdä. Halusipa sitten itse olla mukana, tai vain seurata sivusta, niin mitä sitten lapsen kanssa oikein voisi tehdä? Kannattaako parivuotias lapsi ottaa takapihalle palloa potkimaan? Voiko ihan pienen lapsen kanssa leikkiä jännittäviä kummitusleikkejä? Entä kun lapsi lähestyy teini-ikää, millaisia leikkejä hän voi leikkiä silloin? Lue tästä artikkelista lisää, niin kerromme tarkemmin mitä kaikkea lasten kanssa voi touhuta. Oikeastaan vain oma mielikuvitus on rajana, kun keksii lapselle puuhaa, sillä lapset tapaavat innostua ihan pienistäkin asioista ja ehdotuksista.

Ulkoleikit

Moni lapsi leikkii mielellään ulkona. Silloin saa purkaa kunnolla energiaa, kun voi juosta ympäri pihaa ja hyppiä edestakaisin. Lapsi voi vetää jalkaansa Nike kengät ja silloin pääsee juoksemaan oikein lujaa. Ulkoilma on myös hyväksi lapsen hyvinvoinnille, sillä kun on touhunnut ulkona, niin ruoka ja uni maistuu paljon paremmin. Tämä taas johtaa positiiviseen kierteeseen. Kun on nukkunut ja syönyt hyvin niin jaksaa taas touhutakin enemmän.

Ulkona on paljon tekemistä. Pojilla on monesti jo nuorena jonkinlaiset pelit mielessään. Milloin potkitaan palloa ja milloin lätkitään erilaisilla mailoilla kiekkoa, sulkapalloa tai pienempää palloa tenniksen tavoin. Tyttöjä kiinnostaa monesti esimerkiksi hyppynarun hyppiminen tai leikkimökissä leikkiminen. Toki sekä tytöt että pojat voivat leikkiä kaikkia edellä mainittuja pelejä ja leikkejä.

Myös hippa ja piilo ovat suosittuja ulkoleikkejä. Molempiin tarvitsee yleensä hieman enemmän tilaa, joten siksi niitä on parempi leikkiä ulkona kuin sisällä. Piiloon ja hippaan tarvitaan useampi osallistuja. Piiloleikissä yksi on etsijä ja muut menevät piiloon. Hippa toimii hieman samoin tavoin, jossa yksi yrittää ottaa muita kiinni. Nämä voivat tuntua oikein pienestä lapsesta hieman jännittäviltä ja kannattaakin miettiä, minkä ikäisen lapsen kanssa näitä leikkejä oikein leikkii. Esimerkiksi piiloleikissä pieni lapsi voi säikähtää, kun joku tulee esiin piilosta.

Leikkejä sisällä

Aina ei tietenkään voi olla ulkona, esimerkiksi kovalla vesisateella. Silloin on hyvä olla mielessä jotain sisäleikkejä, joissa saa kulutettua aikaa. Monet lapset tykkäävät piirtämisestä ja askartelusta. Nämä ovat oikein mainiota puuhaa, sillä siinä lapsi pääsee käyttämään luovuuttaan ja mielikuvitustaan. Lapsi voi viihtyä pöydän ääressä useamman tunnin, kun hän keskittyy johonkin piirustukseen tai askarteluun.

Kaapissa kannattaa myös pitää muutamia lautapelejä, joita monet lapset tykkäävät pelata. Siinä saa parhaimmillaan mukavaa yhteistä tekemistä lapsen kanssa. Ei varsinaisesti tarvi keksiä itse mitään uutta, vaan voi ottaa pelin kaapista ja viettää aikaa lapsen kanssa.

Perinteisiä leluja lapsilla ovat myös autot, nuket, legot sekä erilaiset kirjat. Kannattaa siis pitää kaapeissaan monia erilaisia leluja ja pelejä, joista sitten kunakin päivänä löytyy se mieluinen tekeminen joko yhdessä tai erikseen.