Tue lapsen luovuutta

Lapsen luovuus jaksaa hämmästyttää aikuisia, mikäli sitä pysähtyy katsomaan ja sen näkee oikeasta kulmasta. Nekin asiat, jotka aikuisen silmissä saattavat olla pahantekoa tai silkkaa hölmöilyä, voivat pohjimmiltaan osoittautua luovaksi toiminnaksi. Jos lapsi maalaa mansikkahillolla keittiön seinän, hän ei todennäköisesti tee sitä tuhmuuttaan, vaan siitä ilosta, että voi kokeilla keksintöään ja saada aikaan jotain luovaa.

Lapsen luovuutta kannattaa tukea, jotta se ei tyrehdy ja jotta se kanavoituu oikealla tavalla. Luovuuden tukeminen ei ole välttämättä työlästä, eikä siihen tarvita esimerkiksi kalliita harrastuksia tai suurta ajallista panostusta. Usein luovuuden tukeminen onnistuu pieninä tekoina tavallisen arjen keskellä. Kun luovuutta ryhtyy tukemaan, tukemisesta tulee vähitellen niin luonteva osa toimintaa, että sitä ei tarvitse enää erikseen ajatella.

Hidas arki ruokkii mielikuvitusta

Lukemisella on tutkitusti paljon myönteisiä vaikutuksia paitsi mielikuvitukseen, myös luovuuteen ja älykkyyden kehittymiseen sekä empatian ja kekseliäisyyden kasvuun. Lukiessa vanhemman kanssa lapsi saa myös läheisyyttä. Kaunis ympäristö houkuttaa hidastamaan kiireen keskellä. Visuaalisesti inspiroiva ympäristö syntyy myös pienellä vaivalla ja rahalla. Uuden taulun hankkiminen muuttaa koko huoneen ilmeen, ja tarjoaa lapselle tutkittavaa. Kun mietit uutta taulua, pidä mielessä nettivalikoiman aarteet Gallerix, joita riittää. Älä myöskään unohda ripustaa lapsen omia piirustuksia esille; ne ovat ainutlaatuista taidetta, jota et saa miljoonallakaan!

Yksi tehokkaista keinoista tukea luovuutta on hidastaa arkea mahdollisuuksien mukaan. Luovuus pääsee kukoistamaan vasta, kun sillä on tilaa loistaa. Jos lapsi haluaa pysähtyä katselemaan muurahaisia ja juttelemaan niille tai keräämään maahan pudonneita lehtiä, aikuisen olisi hyvä malttaa odottaa. Mikäli lapsi ihmettelee tai tutkii jotakin, älä tyrkytä hänelle valmiita vastauksia, vaan rohkaise häntä miettimään ja tutkimaan itse. Lapsi kaipaa myös omaa aikaa, jota ei ole aikataulutettu mitenkään, vaan jonka hän saa käyttää oman tahtonsa mukaan.

Oma paikka on lapselle tärkeä

Lapsi tarvitsee myös oman paikan, jossa hän voi ruokkia luovuuttaan ja ladata akkujaan. Oma paikka ei välttämättä tarkoita omaa huonetta. Se voi olla mikä tahansa paikka, jonka lapsi kokee kuuluvan vain hänelle: oma nurkkaus olohuoneessa tai vaikkapa oma pöytä. Lapselle on tärkeää tietää, että hänellä on ikioma paikka, jonne hän voi halutessaan vetäytyä ja keskittyä siellä omiin puuhiinsa.

Kannattaa ottaa lapsi mukaan vaikuttamaan siihen, millaiselta hänen oma nurkkansa näyttää. Aikuinen tekee tietenkin lopulliset päätökset, mutta lapsen mielipidettä kannattaa kysellä. Se saa hänet tuntemaan olonsa tärkeäksi. Kun lapsi saa valita jotakin pientä, vaikka julisteen Gallerix -sivustolta, hän kokee, että hänenkin mielipidettään arvostetaan. Se on ensiarvoisen tärkeää esimerkiksi itsetunnon syntymiselle. Sisustusinspiraatiota kannattaakin hankkia netistä. Lapsen mielipidettä ei pidä väheksyä varsinkaan häntä itseään koskevissa asioissa.

Todennäköisesti lapsen oma nurkkaus on ajoittain aika sotkuinen. Lapsi leikkaa ja maalaa ja askartelee. Hän myös leikkii, eikä leikkiminen onnistu useinkaan ilman luovaa kaaosta. Se, mikä aikuisen silmissä näyttää sotkulta, onkin lapsen mielestä jotakin ihan muuta. Kun ensi kerralla mielesi tekee komentaa lapsi siivoamaan, yllätä itsesi ja lapsi kysymällä, mikä projekti hänellä on meneillään. Luultavasti saat vastaukseksi jotain aivan muuta kuin odotat. Sekin on osa lapsen luovuutta!