Lapsen mielikuvitusleikit päiväkodissa

Laadukkaassa päiväkodissa on yleensä pyritty luomaan lapselle oivalliset puitteet erilaisten mielikuvitusleikkien leikkimiselle. Lapsen ulottuvilla olevat välineet houkuttelevat lapsen leikkiin, joka ei tunnu työltä, mutta joka kuitenkin kehittää lasta kovin monin eri tavoin. Leikkiminen on erittäin tärkeää jo pienen lapsen älylliselle kehitykselle ja erityisesti luovissa leikeissä lapsi saa laittaa älynystyränsä koetukselle!

Puitteet mielikuvitusleikeille

Päiväkodeista löytyy yleensä hyvin monenlaisia puitteita mielikuvitusleikeille. Päiväkotiin on saatettu esimerkiksi pystyttää kotileikkipiste, josta löytyy leikkihella, astioita ja leikkiruokaa, joista pienet leikkijät voivat kokkailla haluamiaan ruokia ja tarjoilla niitä toisten maisteltaviksi. Kotileikkipiste saattaa houkutella lapset myös kotileikkiin, jossa lapset pääsevät kokeilemaan erilaisten perheenjäsenten rooleja.

Erilaiset naamiaispuvut ja -asusteet houkuttelevat lapsen pukeutumaan ja leikkimään. Lapsi voi pukeutua vaikkapa prinsessaksi, joka ei tässä leikissä odotakaan uljasta prinssiä pelastamaan itsensä lohikäärmeen kidasta, vaan joka onkin itse tarinan sankari, ja pelastaa prinssin pulasta.

Mielikuvitusleikin tärkeys päiväkodissa

Päiväkodissa lapsille tarjotaan yleensä melko paljon ohjattua toimintaa. On aamupiiriä sekä askartelu- ja opetustuokioita. Tämän lisäksi on kuitenkin tärkeää tarjota lapsille myös riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia vapaaseen mielikuvitusleikkiin. Näin lapset pääsevät toimimaan luovasti ja itselleen mielekkäällä tavalla. He saavat tilaisuuden käyttää ja kehittää vielä kehittymässä olevaa mielikuvitustaan. Samalla he pääsevät toimimaan vuorovaikutuksessa toisten lasten kanssa. Se auttaa lasta ymmärtämään, miltä toisesta tuntuu, kun hän pääsee kokeilemaan leikin kautta hyvinkin erilaisia rooleja. Lisäksi leikin kautta on mahdollista purkaa stressiä ja jännittyneisyyttä. Leikissä arjen murheet voi heittää syrjään tai niitä voi käsitellä leikin kautta.

Mielikuvitusleikin dokumentointi

Joissakin tilanteissa päiväkodeissa dokumentoidaan lasten mielikuvitusleikkejä. Niiden kautta saadaan tärkeää tietoa lapsen kehitystasosta sekä siitä, millaisia asioita lapsi käy parhaillaan läpi. Kun lapsi leikkii, voi leikkiä tarkkaileva aikuinen hyvin pian huomata esimerkiksi hänen kielellisen tasonsa sekä havaita siinä mahdollisesti olevat puutteet. On kuitenkin tärkeää, ettei aikuinen ohjaile tai puutu leikin kulkuun dokumentoidessaan lapsen leikkiä, sillä näin tekemällä aikuinen auttamatta vaikuttaa leikin kulkuun. Mielikuvitusleikin tulee perustua nimenomaan lapsen omaan mielikuvitukseen ja ilmentää häntä itseään!