Kuinka helpotan lapsen päivähoidon aloitusta?

Lapsen päivähoidon aloitus on monin tavoin jännittävä kokemus niin lapselle itselleen kuin hänen vanhemmilleenkin. Lapsen päivähoidon aloittamista voi kuitenkin helpottaa monin tavoin. Lue artikkelistamme muutama helppo ja näppärä vinkki lapsen päivähoidon aloituksen helpottamiseksi.

Käy tutustumassa päiväkotiin etukäteen

Päiväkotiin ja hoitoryhmään saa yleensä käydä tutustumassa etukäteen, ennen kuin lapsi jää hoitoon ilman vanhempaa. Toisinaan tutustuminen saattaa kestää jopa useamman päivän. Oman vanhemman läsnäolo saattaa helpottaa aran lapsen sopeutumista uuteen ryhmään, uusiin rutiineihin ja uusiin hoitajiin.

Suhtaudu itse päivähoidon aloitukseen positiivisesti

Kun vanhempi itse suhtautuu päivähoidon aloitukseen positiivisella mielellä, tarttuu tämä mieliala helposti myös lapseen. Jos taas päivähoidon aloitus ahdistaa vanhempaa, tarttuu ahdistus helposti myös lapseen. Tästä syystä olisikin tärkeää, että aikuinen suhtautuu päivähoidon aloitukseen positiivisin mielin. Vaikka uusi tilanne jännittäisikin vanhempaa, ei omia pelkoja ole tässä tilanteessa hyvä näyttää lapselle.

Lue lapselle päivähoidon aloittamiseen liittyviä kirjoja

Kirjastoista ja kirjakaupoista löytyy runsaasti laadukkaita kirjoja, jotka kertovat päivähoidon aloittamisesta. Tällaisten kirjojen kautta on hyvä käydä lapsen kanssa läpi, mitä päivähoidossa tapahtuu ja kuinka kivoja asioita siellä tehdään. Samalla lapsi saa tilaisuuden keskustella sellaisistakin asioista, jotka häntä mahdollisesti päivähoidon aloituksessa pelottavat. Näin tilanteita voidaan käydä läpi luontevasti ja turvallisissa olosuhteissa.