Suosittuja lasten ja nuorten harrastuksia

Myös lasten harrastusten saralla voidaan nähdä tiettyjä trendejä, sillä jotkut harrastukset ovat aivan erityisen suosittuja tiettyinä aikakausina. Esittelemme tässä artikkelissa muutamia tämän hetken lasten suosikkiharrastuksia.

Suosituimmat lasten ja nuorten liikuntaharrastukset

Tutkittaessa 3-18-vuotiaiden liikuntaharrastuksia ajalla 2009-2010 nousee esiin tiettyjä suosikkilajeja. Listan kärkipaikalta löytyy jalkapallo 217 000 harrastajan voimin. Toiselle sijalle kirii pyöräily 180 000 harrastajallaan ja kolmannelle sijalle uinti 166 000 harrastajallaan. Juoksulenkkeily löytyy sijalta neljä 149 000 harrastajalla ja sijalta viisi hiihto 147 000 harrastajalla. Toisaalta suosituimmat liikuntalajit ovat myös menettäneet kaikkein eniten harrastajia viime aikoina, lukuunottamatta juoksulenkkeilyä, josta on tullut entistäkin suositumpaa. Edellä mainittujen lajien lisäksi suosittuja liikuntalajeja ovat salibandy sekä kuntosaliharjoittelu.

Etenkin nuorten kohdalla kaverien merkitys on tärkeä harrastusten valinnassa. Kaverit voivat myös innostaa nuorta liikkumaan ja harrastamaan liikuntaa. Alakoululaisten kohdalla vanhempien merkitys liikkumisen innostajina sekä innostuksen herättäjinä on suuri. Kavereiden ja vanhempien lisäksi suuri rooli innostuksen lisäämisessä on valmentajilla sekä ohjaajilla. Nuorten suosimien liikuntalajien kohdalla yhdessä harrastaminen korostuu. Nuorille, joille kaverit ovat erityisen tärkeitä, omasta harrastejoukkueesta muodostuu usein lähes perheenkaltainen yhteisö, jonka jäsenyys on nuorelle aivan erityisen tärkeä asia. Lisäksi kaikki suosituimmat lajit ovat sellaisia, joihin saa halutessaan valmennusta tai ohjausta. Moni nuori haaveilee pääsevänsä Messiksi Messin paikalle, eikä olekaan ihme, että juuri jalkapallo on lasten ja nuorten harrastelistan numero 1.

Nousevia lasten ja nuorten harrastuksia

Digitaaliselle ajallemme on tyypillistä, että vanhemmat ovat entistä huolestuneempia lastensa ruutuajasta – sekä sen pituudesta että laadusta. Kuitenkin digiaika on vaikuttanut siihen, millaiset harrastukset ovat juuri nyt erityisen suosittuja lasten ja nuorten parissa.

Erilaiset pelit ovat nyt todella suosittuja lasten ja nuorten keskuudessa. Pelaaminen voi olla myös sosiaalista toimintaa, sillä omalla laitteella on mahdollisuus ottaa yhteys kaverin laitteeseen, jolloin kaverukset voivat pelata yhdessä riippumatta siitä missä he fyysisesti sijaitsevat. Tämä tuo mukanaan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia, ja kavereita voikin pelaamisen kautta löytää ympäri maailmaa. Kansainvälinen pelikulttuuri voikin toimia lapsia ja nuoria yhdistävänä tekijänä.

Koodaaminen on selkeästi nouseva harrastus. Koodaustaitojen merkityksestä on puhuttu viime aikoina paljon, ja on jopa ehdotettu, että koodaus otettaisiin mukaan peruskoulujen opetussuunnitelmiin. On myös perustettu lapsille ja nuorille suunnattuja koodausta opettavia yksityisiä koodauskouluja, joissa lapset ja nuoret pääsevät harjoittelemaan koodausta leikin ja mielenkiintoisen tekemisen kautta. Tällainen osaaminen tarjoaa lapselle ja nuorelle ainutlaatuisia onnistumisen eväitä, eikä olekaan mikään ihme, että koodaus on yksi nopeimmin kasvavista harrastuksista. Nykyisin koodaaminen ei ole enää vain nörttien puuhaa, vaan koodaustaidot ovat erittäin trendikkäitä ja arvostettuja.

Nettiä ja digiä korostavassa yhteiskunnassa on äärimmäisen tärkeää hallita netiketti sekä turvallisen verkonkäytön aakkoset. Ehkäpä myös tältä pohjalta voitaisiin luoda lapsille ja nuorille uusia harrastuksia, joiden kautta lapset ja nuoret oppisivat turvallista nettikäyttäytymistä leikin ja mielekkään tekemisen kautta hieman samaan tapaan kuin perinteisesti on opeteltu vaikkapa liikennesääntöjä. Vaikka netti tarjoaakin lukemattoman määrän positiivisia ominaisuuksia, sisältää se myös runsaasti erilaisia vaaroja, joilta suojautuminen on todella tärkeää!