Monet tutkimukset osoittavat, että lemmikkieläimestä on lapselle hyötyä hyvin monin eri tavoin. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka lemmikki voi jopa tukea lapsen kehitystä.
Lemmikin kautta lapsesi oppii empatiaa
Monen mielestä nykyajan kulttuuri on monin tavoin kovin empatiaköyhää. Materialismi kukoistaa, ja monelle tuntuu olevan tärkeintä, että itsellä menee hyvin – muista viis. Puhutaan kovista arvoista, joiden vuoksi yhä useampi on alkanut voida henkisesti pahoin. Materialiastisessa mielessä elämämme on huomattavasti yltäkylläisempää kuin menneinä vuosina, mutta henkisesti moni voi entistä huonommin. Lemmikkieläinten kautta lapsi oppii asettumaan toisen asemaan ja harjoittelee empaattisuutta.
Lemmikin kautta lapsi oppii ottamaan vastuuta
Oman lemmikkieläimen kautta lapsi oppii vastuunkantamista. Toki aikuisen on aina viime kädessä vastattava siitä, että lemmikki on hoidettu asianmukaisella tavalla, mutta jo melko pienikin lapsi voi harjoitella vastuuta esimerkiksi ruokkimalla lemmikkinsä, huolehtimalla, että sen kupissa on aina raikasta vettä sekä ulkoiluttamalla lemmikkiään. Näin lapsi oppii huolehtimaan toisesta elävästä olennosta, mikä on erittäin tärkeä taito lapsen myöhemmässä elämässä. Heti-mulle-tässä-kaikki-nyt-sukupolvien aikakauden soisi jo olevan ohi!
Lemmikin kautta lapsi harjoittelee ystävyyssuhteita
Lemmikin kautta lapsi saa ainutlaatuisen arvokkaan tilaisuuden harjoitella ystävyyssuhteiden luomista ja ylläpitämistä. Eläin toimii vastavuoroisesti ja vastaa lapsen hellyydenosoituksiin syvällä kiintymyksellä. Erityisen tärkeitä lemmikit ovat lapsille, joilla ei oikein ole muita ystäviä.
Lemmikin kautta lapsi oppii luonnosta
Lemmikkieläimen kautta lapsi oppii uusia asioita myös luonnosta, mikä saattaa herätellä häntä kiinnostumaan laajemminkin ympäristöasioista sekä eläinten oikeuksista. Tarkkailemalla lemmikkinsä käytöstä lapsi oppii ymmärtämään entistä paremmin eläinten sanatonta viestintää. On aika yllättävää, kuinka esimerkiksi kotikissalla on monia hyvin leijonamaisia piirteitä ja kuinka koiralaumassa vallitsee vielä edelleenkin tietty hierarkia.
Akvaario tarjoaa lapselle mielenkiintoisen mahdollisuuden kurkistaa vedenalaiseen maailmaan sekä tilaisuuden oppia jopa kemiaa. Jotta akvaarion vesi pysyisi elinkelpoisena, on todella tärkeää ymmärtää tiettyjä kemiallisia reaktioita ja pyrkiä pitämään vedenlaadusta huolta. Jos kalat alkavat lisääntymään akvaariossa, pääsee lapsi seuraamaan lähietäisyydeltä tätä mielenkiintoista tapahtumaa. Syntymän lisäksi lemmikin omistava lapsi joutuu kohtaamaan myös kuoleman. Lemmikin kuolema on rankka paikka kenelle tahansa, mutta se voi olla myös opettavainen kokemus, joka valmistaa lasta muihinkin elämässä vastaantuleviin luopumisen ja surun kokemuksiin.
Lemmikit terapeutteina
Kun lapsi kohtaa kriisin, voivat lemmikit tarjota ainutlaatuista tukea. Ne ovat aina paikalla lohduttamassa ja ymmärtämässä. Lemmikille lapsi voi kertoa sellaisiakin asioita, joita on vaikea kertoa kenellekään muulle. Lemmikki kuuntelee kärsivällisesti, eikä tuomitse. Esimerkiksi maine coon -rotuisten kissojen on todettu toimivan erityisen hyvin suoranaisina terapiakissoina. Maailmalla tiedetään tapauksia, joissa esimerkiksi autistiset lapset ovat hyötyneet erityisen paljon maine coonin seurasta. Myös erittäin syvästi autistiset lapset, joihin kukaan ei ole tahtonut saada kontaktia, ovat luoneet kissaansa syvän kontaktin. Myös esimerkiksi hevosterapia on yleisesti käytössä ja hyödyttää monenlaisista ongelmista kärsiviä lapsia.
Lasten lisäksi terapiaeläimiä käytetään esimerkiksi vanhusten terapeutteina, jotka vierailevat vanhainkodeissa ja muissa laitoksissa. Nykyisin jopa kirjastoissa käy lukukoiria, joille lukemaan opettelevat lapset voivat lukea ääneen. Koiralle arankin lapsen on helppo lukea, sillä eläin ei arvostele eikä naura, vaikka lukeminen ei ihan oikein vielä sujuisikaan.