Voiko pienituloisen perheen lapsi harrastaa?

Harrastusten on todettu vaikuttavan lapsiin positiivisella tavalla. Kuitenkin etenkin monissa pienituloisissa perheissä lasten harrastuskustannukset ovat loputon huolenaihe. Voiko siis pienituloisenkin perheen lapsi harrastaa vai ovatko harrastukset vain varakkaiden perheiden lasten hupia? Otamme kantaa tähän polttavaan kysymykseen tässä artikkelissa.

Tutustu ilmaisten harrastusten tarjontaan

Jos sinusta tuntuu, ettei perheellänne kerta kaikkiaan ole varaa lasten harrastuksiin, kannattaa tutustua ilmaisten harrastusten tarjontaan. Niitäkin löytyy nimittäin yllättävän paljon, ainakin pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi monenlaista liikuntaa pääsee harrastamaan täysin ilmaiseksi. Tällöin lapsi voi kokea onnistumisen elämyksiä ilman, että harrastus aiheuttaa perheelle ylitsepääsemättömiä taloudellisia vaikeuksia.

Kysele vapaapaikkoja ja harrastetukia

Jos lapsi on erityisen lahjakas tietyssä lajissa, saattaa seura tarjota hänelle vapaapaikkaa perheen taloudellisen tilanteen vuoksi. Kannattaa rohkeasti tiedustella asiaa seurasta. Joissakin tilanteissa saatat myös voida korvata ainakin osan lapsen harrastuskuluista tekemälläsi työllä. Ehkäpä voit ilmoittautua vaikkapa joukkueen apuvalmentajaksi ja tehdä näin työtä lapsesi harrastuskuluja vastaan.

Lisäksi monet tahot tarjoavat harrastetukia pienituloisten perheiden lasten harrastuksiin. Myös näiden mahdollisuuksien selvittely vaatii jonkin verran omatoimisuutta, mutta voi auttaa lasta harrastamaan, vaikkei perheellä olisikaan ylimääräistä rahaa.

Suosi kierrätettyjä harrastevälineitä

Myös harrastevälineisiin saa halutessaan uppoamaan suuret summat rahaa. Monien välineiden kohdalla kannattaakin suosia hyväkuntoisia käytettyjä välineitä. Näin voi säästää suuren summan rahaa. Hyväkuntoiset välineet kannattaa kierrättää oman lapsen käytön jälkeen eteenpäin, jolloin niistä voi saada rahaa lapsen tarvitsemien välineiden hankkimiseen. Seurat saattavat järjestää erilaisia välineiden vaihtotilaisuuksia, minkä lisäksi esimerkiksi Facebookin ryhmät ovat tehokkaita osto- ja myyntikanavia. On kuitenkin hyvä muistaa, että tietyt turvavälineet, kuten kypärät, on hyvä ostaa uusina, ellei voi olla täysin varma, että käytettynä ostetut välineet ovat varmasti vahingoittumattomia.