Miten valita lapselle sopiva harrastus?

Kun valitaan harrastusta lapselle, on tärkeää huomioida hänen persoonansa ja kiinnostuksen kohteensa. Annamme tässä artikkelissa muutaman vinkin lapsen harrastuksen valintaa silmällä pitäen.

Huomioi lapsen oma persoona

Kun valitaan lapselle harrastusta, olisi tärkeää muistaa, että harrastus valitaan nimenomaan lapselle – ei vanhemmalle. Lapsen harrastus ei saisi koskaan olla vanhempien egon jatke, eikä lapsen harrastuksen kautta tulisi lähteä tavoittelemaan omia toteutumattomia haaveita. Jos olet esimerkiksi aina haaveillut, että voisit pelata jalkapalloa ammattilaisena, mutta et ole lähtenyt sitä toivetta toteuttamaan tai et itse yrityksistäsi huolimatta onnistunut tämän tavoitteen saavuttamisessa, ei ole oikein pakottaa lasta harrastamaan jalkapalloa tavoitteellisesti, jos hän itse haluaisi harrastaa jotakin aivan muuta. Toisinaan vanhempien kilpailuhenkisyys ja liiallinen kunnianhimo saattavat olla jopa haitaksi valittaessa lapselle harrastusta.

Esimerkiksi liikunnan suhteen lapsissa on havaittavissa erilaisia tyyppejä. Elämysliikkuja nauttii liikunnasta lähinnä kivojen kavereiden vuoksi. Tällöin kannattaa valita lapselle sellainen laji ja sellainen harrastusympäristö, joissa kaverisuhteet ovat erityisen tärkeitä. Myös leikillisyys on erittäin tärkeää muistaa lapsen harrastamisessa, samoin kuin harrastuksen monipuolisuus.

Huomioi lapsen kiinnostuksen kohteet

Kun harrastus vastaa lapsen kiinnostuksen kohteita, sitoutuu lapsi todennäköisesti harrastukseensa erityisen hyvin. Jos vaikkapa tiede ja luonnonilmiöt kiinnostavat lasta, voi lapsille suunnattu tiedekerho tai -leiri olla juuri oikea valinta. Esimerkiksi tiedekeskus Heureka järjestää mielenkiintoisia ja monipuolisia tiedeleirejä, joiden aikana lapset tutustuvat erilaisiin ilmiöihin kokeilemalla ja tutkimalla. Leirille osallistuminen tarjoaa lapselle ainutlaatuisen tilaisuuden kehittää ja syventää mielenkiintoaan osaavassa ohjauksessa.

Lapsen harrastuksen ei tarvitse olla trendikäs, vaan sen tulisi kuvastaa lapsen omia kiinnostuksen kohteita. Jos lapsi on kiinnostunut vaikkapa luonnosta ja luonnossa liikkumisesta, voi partio olla hyvä valinta, vaikka se ei enää olisikaan kovin trendikäs valinta. On tärkeää ottaa huomioon, ettei lasta tulisi yrittää tunkea johonkin tiettyyn muottiin, vaan harrastus tulisi valita nimenomaan lapsen omista lähtökohdista käsin.

Hyödynnä maksuttomat kokeilukerrat

Monissa harrastuksissa tarjotaan maksuton kokeilukerta tai -kertoja. Ne kannattaa hyödyntää, jos sinua epäilyttää, onko jokin tietty harrastus sopiva juuri sinun lapsellesi. Näin voit kokeilla hyvin erilaisia harrastuksia, ja nähdä, kuinka lapsesi niihin suhtautuu. Tarkkaile mahdollisuuksien mukaan lastasi harrastuskerran aikana ja kysele hänen tuntemuksiaan harrastuksen suhteen. Nykyään tarjolla on niin monipuolinen harrastuskattaus, että valinnan tekeminen voi olla haastavaa, mutta kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja löytyy yleensä se kaikkein mieluisin harrastus, johon lapsi haluaa sitoutua ja jonka parissa hän haluaa viettää aikaa. Toisaalta kannattaa myös muistaa, ettei yhden kokeilukerran jälkeen voi vielä aivan aukottomasti sanoa, soveltuuko harrastus lapselle vai ei.

Suhtaudu ennakkoluulottomasti erilaisiin vaihtoehtoihin

Erilaisiin harrastusvaihtoehtoihin kannattaa suhtautua ennakkoluulottomasti. Lapselle mieleinen harrastus saattaa nimittäin olla hyvinkin yllättävä, ja sellainen, jota et välttämättä olisi itse tullut edes ajatelleeksi. Pääasia on, että lapsi itse tykkää harrastuksestaan!