Kuinka tehdä pihasta lapselle mieleinen harrastuspaikka?

Oma piha on monen lapsiperheen unelma ja pihasta voikin tehdä lapselle mieleisen urheilu- ja harrastuspaikan. Löydät tästä artikkelista hyviä vinkkejä, joiden avulla pihastasi tulee lasten suosikkipaikka, eikä sinun tarvitse aina välttämättä edes poistua omasta pihasta tarjotaksesi lapsillesi mielekästä tekemistä ja tilaisuuden harrastaa kehittäviä asioita. Pihan suunnittelussa ja toteutuksessa on tärkeää edetä turvallisuus edellä, mutta toki on myös tärkeää, että pihasta tulee viihtyisä ja perheen harrastuksille sopiva paikka. Löydät tästä artikkelista vinkkejä, kuinka luot turvallisen, viihtyisän ja toimivan pihan koko perheellesi.

Turvallisuus edellä pihasuunnittelussa

Pihan turvallisuudesta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää. Varmista, että pihan aidat ja portit ovat turvallisia ja ettei pihasta löydy vaarallisia elementtejä. Esimerkiksi myrkkykasvit ja peittämättömät uima-altaat voivat aiheuttaa vaaraa lapsille. Turvallisuuden lisäksi on tietysti tarpeen varmistaa, että piha on viihtyisä ja tarkoituksenmukainen. Pihasta on hyvä löytyä varjoisia paikkoja, joissa voi levähtää silloinkin, kun lämpötila nousee kesällä.

Jos sinusta tuntuu, etteivät omat taitosi riitä turvallisen, toimivan ja viihtyisän pihan suunnitteluun, kannattaa harkita ammattilaisen palkkaamista suunnittelun tueksi. Netistä löytyy myös näppäriä suunnitteluohjelmia, jotka voivat auttaa sinua suunnittelemaan unelmiesi pihan. Joistakin ohjelmista löytyy esimerkkipuutarhoja, joita voit käyttää apuna suunnitellessasi sinulle ja perheellesi sopivaa pihaa tai puutarhaa. Tällaisessa ohjelmassa esimerkkipuutarhan voi kopioida, minkä jälkeen sitä voi alkaa muokata.

Tilaa liikunnalle

Lapsiperheen pihalle on hyvä jättää riittävästi tilaa liikunnalle. Esimerkiksi trampoliini, koripallokori ja sählymaalit tarjoavat lapsille kivaa tekemistä tuntikausiksi. Pienille lapsille keinut ja vaikkapa pieni liukumäki tarjoavat tilaisuuden harjoittaa motorisia taitoja. Varmista, että pihasta löytyvät aktiviteetit sopivat lastesi kehitystasolle. Monessa tilanteessa on hyvä ottaa lapset mukaan pihan suunnitteluun, sillä juuri lapsilta voi löytyä hyviä ideoita, joiden avulla pihasta tulee oikea harrastekeidas.

Peruspihalle ei yleensä ole mahdollista mahduttaa kovin monia erilaisia liikuntamahdollisuuksia, joten kannattaa suosia niitä lajeja, jotka ovat lapsille kaikista mieluisimpia. Lasten kasvaessa ja kiinnostuksenkohteiden muuttuessa voi entiset liikuntavälineet helposti myydä eteenpäin ja hankkia tilalle uusia. Näin piha vastaa aina lasten sen hetkisiä toiveita ja tarpeita.

Leikkimökki perheen pienimmille

Perheen pienimmät nauttivat pihaan rakennetusta leikkimökistä, jossa voi leikkiä vaikkapa kotia. Leikin kautta lapset harjoittelevat tärkeitä rooleja, kuten isän ja äidin roolia. Samalla lasten mielikuvitus ja sosiaaliset taidot kehittyvät. Kotileikki on monin tavoin erityisen kehittävä leikki ja rakkaudella rakennettu leikkimökki tarjoaa tälle leikille optimaaliset puitteet.

Jos haluat rakentaa lapsillesi oman leikkimökin omin käsin, löydät hyviä rakennustarvikkeita byggmax-nimisestä verkkokaupasta. Verkkokaupasta löytyy esimerkiksi runsaasti erilaista puutavaraa ja puutarhan laittoon tarvittavia välineitä. Löydät Byggmaxista myös ikkunat ja ovet leikkimökkiin.

Myös leikkimökin suunnitteluun kannattaa ottaa lapset mukaan! Lapsen lempivärejä voi hyödyntää vaikkapa mökin verhoissa ja muissa tekstiileissä ja lapselta voi saada muitakin hyviä vinkkejä leikkimökin suunnitteluun ja toteutukseen. Saatat yllättyä, kuinka mielettömiä leikkimökki-ideoita lapsen mielikuvitus voikaan saada aikaan!

Hyvin suunniteltu ja toteutettu leikkimökki muuntuu helposti myös vaikkapa kioskileikin kioskiksi tai Spider-Manin tukikohdaksi. Näin se tarjoaa lapselle mielekkään leikkipaikan silloinkin, kun hänen mielenkiinnonkohteensa muuttuvat.