Seksi alaikäisen
kanssa on
matkallakin rikos.
Puutu näkemääsi.

Suojaikärajan lasku Turkissa

Elo 17 2016 | Jaa tämä uutinen
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa

Turkin perustuslakituomioistuin on päättänyt heinäkuussa kumota säännöksen, jonka mukaan seksi alle 15-vuotiaan kanssa on aina seksuaalista hyväksikäyttöä.  Päätös tulee voimaan 13. tammikuuta 2017. Suojaikäraja Turkissa laskee tällöin käytännössä 12-vuoteen.
Suojaikärajalla tarkoitetaan ikärajaa, jota nuoremman henkilön kanssa harrastetut seksuaaliset teot on kriminalisoitu. Suojaikärajan tarkoituksena on suojata nuoria henkilöitä, sillä heidän ei katsota kykenevän ikänsä puolesta antamaan suostumustaan seksuaaliseen kanssakäymiseen. Suojaikärajat vaihtelevat maittain.  Suomessa suojaikäraja  seksuaalisen kanssakäymisen osalta on 16-vuotta ja jossain tapauksissa 18.

Päätöksen seurauksena lapsiavioliittojen määrän sekä lasten seksuaalisen hyväksikäytön pelätään kasvavan Turkissa. Useat turkkilaiset ja kansainväliset aktivistit ja järjestöt ovat tuominneet päätöksen. Liian pahaa ollakseen totta -kampanja on myös huolissaan ja tuomitsee muutokset, jotka saattavat lisätä lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä tai vähentää rikosten rangaistavuutta.

Aiheesta lisää luettevissa tästä ja tästä.