Seksi alaikäisen
kanssa on
matkallakin rikos.
Puutu näkemääsi.

Lapsiseksiturismi on rikos. Sinä voit puuttua näkemääsi.

Yksi suurimmista haasteista lapsiseksiturismin vastaisessa taistelussa on hiljaisuus. Asiasta ei haluta tietää, sitä ei haluta nähdä, eikä siihen haluta puuttua. Joskus kyse on siitä, ettei matkailija tunnista tilanteita tai tiedä, miten epäiltyihin tai tapahtuneisiin rikoksiin voisi reagoida. Täältä löydät käytännön ohjeita siihen, miten voit huomioida lasten oikeudet matkustaessasi sekä siihen, mitä voit itse tehdä todistaessasi epäilyttävää tilannetta tai suoranaista rikosta.

 

Ilmoita rikoksesta

Jos todistat rikosta, velvollisuutesi on ilmoittaa siitä eteenpäin. Lapsiin kohdistuvat rikokset ovat uhrien puolustuskyvyttömyydestä johtuen erityisen tuomittavia, ja niihin syyllistyvät täytyy saada oikeuden eteen. Voit ilmoittaa näkemästäsi esimerkiksi hotellin tai ravintolan henkilökunnalle, matkanjärjestäjän edustajalle tai suoraan viranomaisille. Jos hotellin tai matkanjärjestäjän henkilökunta on koulutettu näiden tilanteiden varalta, he osaavat toimia. Parhaassa tapauksessa poliisi tulee pian ja tekijä pidätetään.

Jos hotellin reaktio tekemääsi ilmoitukseen ei vakuuta, voit kysyä onko kohteessa turistipoliisia. Oli maa mikä hyvänsä, turistipoliisin pitäisi puhua englantia ja myös ottaa ilmoituksesi vakavasti.

Voit myös ilmoittaa todistamastasi tilanteesta suoraan Suomen Keskusrikospoliisille sekä paikallis- ja kansainvälisille viranomaisille. Lue lisää tästä vaihtoehdosta täällä.

On yleistä, että matkailija ei ajattele ilmoituksen tekemisellä olevan mitään merkitystä korruption vuoksi tai siksi, että seksi lasten kanssa on paikalliskulttuurissa hyväksyttävää toimintaa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että vaikka rikosilmoituksesi ei johtaisikaan pidätykseen juuri tässä tapauksessa, se saattaa osoittautua korvaamattomaksi jonkin laajemman tutkimuksen kannalta myöhemmin. Rikosilmoituksen tekeminen lähettää myös tärkeän viestin siitä, ettet hyväksy lapsiseksiturismia.

Tunnista väärinkäytös

shutterstock_1152281Kaikki lasten kanssa liikkuvat yksinäiset aikuiset eivät tietenkään ole hyväksikäyttäjiä, ja todellisen lasta koskevan uhkatilanteen tunnistaminen voikin olla haastavaa. Voit kuitenkin kiinnittää normaalia tarkempaa huomiota tilanteisiin, joissa paikallisen näköinen lapsi tai nuori liikkuu yhdessä varakkaan turistin näköisen henkilön kanssa ja varsinkin, jos heidän ikäeronsa on huomattava. Tarkkaile myös tilanteita, joissa aikuinen lähestyy lasta, jota ei vaikuta tuntevan entuudestaan. Kuuntele tavallista tarkkaavaisemmin, jos kuulet aikuisen puhuvan seksuaaliviritteiseen sävyyn lapsista tai matkansa yleisestä motiivista.

Paina mieleen mahdollisimman monia yksityiskohtia sekä epäillystä tekijästä että uhrista ja tilanteesta, jotta voit antaa viranomaisille tarpeeksi tarkan kuvauksen. Pidä mielessä avainsanat ”kuka”, ”missä” ja ”milloin”. Jos sinulla on tiedossa edes osa epäillyn nimestä, käytetty hotellihuone tai muita yksityiskohtia kuten kansalaisuus, kotipaikka, valokuva, puhelinnumero, sähköposti- tai muu osoite, kirjaa ne talteen ilmoitusta varten. Materiaalia voidaan käyttää uhrin ja tekijän tunnistamiseen niin tekomaassa kuin tekijän kotimassa.  Näin siis myös jälkeenpäin tehtävä ilmoitus voi olla avuksi tutkinnassa.

Muista silti, että tarkkailu ja tilanteeseen puuttuminen ovat kaksi eri asiaa. Jokaisen ihmisen velvollisuus on yrittää pysäyttää tilanne, joka näyttää johtavan hyväksikäyttöön, mutta yksityisetsiväksi ryhtyminen ei ole suositeltavaa.

Anna palautetta henkilökunnalle

Jos havaitset hotellisi sallivan lapsiseksiturismin harjoittamisen, anna tästä voimakasta palautetta hotellin henkilökunnalle. Painota tuomitsevasi tällainen käytös ja vaihtavasi hotellia, mikäli tilanteeseen ei puututa. Sama koskee ravintoloita ja baareja. Jos huomaat, että ravintolassa tai baarissa enemmän tai vähemmän avoimesti sallitaan lasten ostaminen ja myyminen, kerro henkilökunnalle suoraan ja painokkaasti ettet hyväksy tällaista toimintaa. Maksavat turistit ovat elintärkeitä kaikille matkailualan toimijoille, ja pelko nykyisten ja tulevien asiakkaiden menettämisestä voi saada hotellit ja ravintolat muuttamaan käytäntöjään.

Valitse eettinen matkanjärjestäjä tai palveluntarjoaja

Monet matkanjärjestäjät, hotellit, lentoyhtiöt ja muut matkailualan toimijat ovat jo sitoutuneet eettisiin koodistoihin, joiden avulla pyritään ehkäisemään lapsiseksiturismia. Etsi yritysten verkkosivuilta tietoa ja sertifikaatteja ja valitse eettinen toimija aina kun mahdollista. Voit myös erikseen kysyä varaustilanteessa, millä tavoin kyseinen yritys käytännössä toteuttaa lastensuojeluperiaatteita. Koulutetaanko esimerkiksi henkilökuntaa säännöllisesti?

Älä anna lapsille rahaa, älä ota kuvia, älä tee liian läheistä tuttavuutta

Lapset ovat luonnostaan uteliaita. On kuitenkin muistettava, että mitä useampi tuntematon aikuinen tarjoaa lapselle karkkia, rahaa tai muuta mukavaa, sitä enemmän hän pitää tuntemattomia aikuisia vaarattomina. Tämä altistaa heidät lähtemään myös sellaisten tuntemattomien mukaan, jotka ovat kaikkea muuta kuin vaarattomia. Älä myöskään ota lapsista valokuvia ilman huoltajan lupaa; kerro, kenen käsiin ja mihin tarkoitukseen ne päätyvät. Myös lapsilla on oikeus yksityisyyteen.

Rahan antaminen lapselle ei myöskään takaa, että tuo raha päätyisi lapselle itselleen tai edes hänen perheelleen. Monet kadulla kerjäävistä lapsista kuuluvat jengeihin tai ovat uhreja ihmiskaupparingeissä, joiden johtajat vaativat lapsilta rahaa asuinpaikkaa ja suojelusta vastaan.

Jos haluat auttaa kerjääviä ja köyhiä lapsia, etsi vaihtoehtoja rahan ja lahjojen suoralle antamiselle. Selvitä, toimiiko alueella lastensuojelujärjestöjä, joille voit tehdä raha- tai muunlaisen lahjoituksen. Mahdollisuuksien mukaan selvitä myös järjestön taustoja, jotta voit varmistua siitä, että lahjoituksesi menee oikeaan osoitteeseen.

Älä tee sitä itse

Seksi alaikäisen kanssa on rikos. Lapset on joko houkuteltu, huijattu tai pakotettu prostituutioon, ja siitä jää heille ikuiset arvet. Älä osallistu tähän.

Kerro eteenpäin

Kerro läheisillesi ja tuttavillesi lapsiseksiturismista ja etenkin siitä, miten siihen voidaan puuttua. Jaa linkkiä tälle sivustolle sosiaalisessa mediassa, jotta mahdollisimman moni suomalainen matkailija voi oppia, mitä juuri hän voi tehdä.